Lucrari finantate de la buget | News | Lucrari proaste

Lucrari finantate de la buget

09/21/2016 | Comments: 0 | Categories:

Bani aruncati

 

         Am urmarit emisiunea de la ProTV (Delta Dunarii, promovata printr-un "sat traditional" cu mobila din PAL, aplice moderne si ferestre care se desprind - o gasiti la adresa http://stirileprotv.ro/stiri/ actualitate/rti-3.html) si ma bucur ca cineva a avut rabdarea sa se aplece asupra acestui subiect : calitatea in constructii.

         Sunt ani de zile de cand beneficiarii se confrunta cu executanti care nu finalizeaza lucrarile sau le termina cu lipsuri, se confrunta cu executanti nepriceputi (si vorbim chiar despre personalul din conducerea firmelor de constructii si instalatii care daca ar fi profesionist ar angaja oameni calificati).

         Motivele sunt multe si consecintele pe masura :

 

Beneficiarul

         Primul motiv din curtea beneficiarului se numeste incompetenta : incompetenta personalului tehnic al beneficiarului (de stat bineinteles) care stabileste un buget inainte de a face calculele tehnice, care alege un proiectant ieftin si pe care ulterior il zoreste sa termine proiectul.

 

Proiectantul

         Primul motiv in cazul proiectantilor este tot incompetenta si lipsa de profunzime in abordarea unui proiect. In curtea proiectantilor este un cerc vicios din care nu pot iesi singuri: solicita prea putini bani pentru a face un proiect documentat, apoi isi dau seama ca de banii primiti nu au timp sa realizeze un proiect fundamentat. Rezulta un proiect incomplet, materiale ignorate, preturi diminuate, informatii incomplete oferite beneficiarilor referitor la cantitatile de lucrari, cantitati de materiale si durata lucrarii

 

Autoritatile

         Primul motiv din institutia autoritatilor este deasemenea incompetenta deoarece autorizeaza orice omulet care isi plateste taxa de participare la orice examen si eventual da o declaratie pe propria raspundere ca stie, ca poate si ca are. Procedura se aplica la oricine : proiectanti, executanti care trebuie autorizati, firme care trebuie sa aiba o anumita dotare, etc. Pe de alta parte organele in drept nu mai desfasoara activitate de control.

 

Antreprenorul

         Primul motiv din curtea antreprenorilor este la fel ca la ceilalti tot incompetenta: antreprenorii oferteaza orice fara sa fie calificati si sa verifice preturile din piata, documentatii tehnice, termene de garantie. Un antreprenor (care nu detine si subantreprizele : muncitorii constructori, instalatori, finisori, etc.) oferteaza materiale ieftine si ora de manopera la 5 RON fara sa se consulte cu subantreprenorii (pe care de fapt de multe ori nici nu-i cunoaste) iar ulterior face licitatii private pe specialitati si cauta subantreprenori care sa se incadreze in preturile licitate. De ce oferteaza cu 5 RON ora la instalatii ? Pentru ca nu mai are de unde ! Pofitul este bine dimensionat in constructia la rosu si in termopane (pentru ca tot el le produce).

 

Executantul

         Primul motiv in breasla executantilor este asa cum v-ati obisnuit tot incompetenta pentru ca de multe ori sunt nescoliti, sunt neinstruiti, sunt flamanzi si accepta de fiecare data lucrari subevaluate pana la 70-75 % din valoarea reala. Sunt nenumarate cazurile cand au acceptat lucrarea de subantrepriza, si-au dat seama pe parcurs ca nu se incadreaza si au subcontractat-o gasind de fiecare data alta firma mai flamanda care sa lucreze mai ieftin. Am intalnit un caz de cinism la un antreprenor care era si constructor si care avea muncitori de constructii si de instalatii dar pentru ca a ofertat foarte jos lucrarea de instalatii a subcontractat aceasta parte unei alte firme pentru ca antreprenorul si-a dat seama ca nu-si putea plati oamenii sai de instalatii.

 

         Dupa cum ati observat nu am luat in calcul hotia

         Doar din incompetenta calitatea lucrarilor se duce la jumatate. Cand incepem sa punem in calcul si hotia, obligatiile, etc., dezastrul este iminent

 

Consecintele sunt nenumarate :

  1. Ce este ieftin este de fapt scump - lucrarile trebuie reparate incepand cu anul urmator finalizarii. Pe banii beneficiarului bineinteles care de cele mai multe ori este de stat. Deci pe banii nostri

  2. Multe lucrari nici nu pot fi reparate (probleme de structura : OB de 14 a fost inlocuit cu sarma de 6)

  3. Nici o lucrare nu se termina cu banii bugetati. Intotdeauna se depaseste cu foarte mult. #ProiecteProaste conduc la oferte nereale, inlocuiri de materiale, schimbari de solutie tocmai pentru ca studiile initiale din faza de proiectare nu s-au facut

  4. Cheltuielile de administrare cresc (peretii subtiri pierd caldura, acoperisul rugineste, burlanele cad, apa se infiltreaza pe la burlane, centrala termica nu face fata, bransamentul este subtire, etc.)

  5. Personalul calificat iti pleaca dupa ce l-ai platit cu 5 RON / ora si pleaca direct la munca in alta tara (poate acum mai putin dar anii trecuti era coada la frontiera)

  6. Nu mai ai muncitori ? Lasa ca vine John cu oameni cu tot, cu materiale de la el, iti ia si banii pe manopera si impozite iar tu ramai doar sa platesti pentru ca nu produci plus valoare

  7. N-ai avut muncitori, n-ai impozite, atunci nu vei avea nici bani pentru dezvoltare, intretinere, scoli, pensii, s.a.

 

De unde plecasem ?

         De la un serviciu tehnic al beneficiarului, de la un proiectant, de la un antreprenor si un executant. Patru factori implicati plus autoritatile, cu totii bolnavi de incompetenta si bun simt. Cine sunt acestia : toti colegii nostri si vostri care erau corigenti si repetenti. Au ramas la fel de corigenti si la examenele vietii si ii obliga pe altii sa fie repetenti. Sa repete greselile lor.

Iar cazurile sunt mii, zeci de mii, sute de mii !

 

         Echipa de redactie

         http://lucrari-proaste.ro

         Atitudine@lucrari-proaste.ro

Tags:

Rating 5.0 (1 vote)

No Comments

Add a comment:

Code

*Required fields